abonneer je op mijn twitter!

woensdag 16 november 2011

Chattaal

Uit onderzoek blijkt dat kinderen tijdens het chatten of MSN-en wel vier keer heen en weer tikken per minuut. Door die snelle uitwisselingen tijdens het kletsen via Internet, is er een taalgebruik ontstaan waarbij je zo efficiƫnt mogelijk kunt tikken. Het wordt meestal chattaal of Internettaal genoemd. Dat gebruik heeft al een heel eigen ontwikkeling doorgemaakt, die overal waar het gebeurt op elkaar lijkt.

Het taaltje dat gebruikt wordt als ze MSN-en ziet er in de ogen van veel ouders en leerkrachten uit als een vorm van taalverloedering:

  • Woorden worden straffeloos fout gespeld
  • Lidwoorden worden weggelaten
  • Zinnen hebben geen herkenbare grammatica
  • Allerlei woorden en frases worden afgekort, waardoor ze voor buitenstaanders geheimtaal worden
  • Vaak staat er ook zoveel Engels tussen, dat je niet eens ziet dat het nog iets met het Nederlands te maken heeft

MSN-taal
Veel leraren hebben tijdens de lessen al aandacht besteed aan het verschijnsel MSN-taal. Juist om kinderen te leren wat de rol ervan is en dat het gebruik ervan beperkt moet worden tot de toepassing van de snelle uitwisselingen via IM (instant messaging zoals MSN) of wanneer je slechts een beperkte hoeveelheid tekens kunt intikken zoals via SMS.

Je kunt de leerlingen opdrachten geven waarbij ze chattaal moeten vertalen in gewoon Nederlands of andersom. Dit is een goede manier om duidelijk te maken dat het nodig is om het een van het ander te onderscheiden en dat je als kind nu niet moet denken dat je ineens in proefwerken of ander schoolwerk chattaal kunt gebruiken. Chattaal is dan geen schrijftaal, maar meer een geschreven vorm van gesproken taal. Opstellen, brieven, proefwerken en verslagen moeten dan ook in gewoon Nederlands geschreven worden.

Taalvorm
Anders gezegd: er is een vorm bijgekomen, maar kinderen van alle tijden hebben moeten leren om afhankelijk van de situatie de juiste taalvorm en stijl te kiezen. Ze moeten het verschil leren tussen een formele stijl en een informele stijl. Een brief naar de gemeente schrijf je nu eenmaal anders dan een brief naar je oma. Ook moeten ze op school leren dat tekstjes intikken op MSN iets heel anders is dan een tekst schrijven met een kop en staart, waarbij je moet structureren en herschrijven. Goede leraren wijzen hun leerlingen op dit soort verschillen, zodat kinderen doorkrijgen dat schrijven meer is dan jezelf uiten op een manier die jou het beste uitkomt.

Emoticons
Emoticons of smileys kom je vaak tegen tijdens het chatten en in e-mails. Deze emoticons zijn eigenlijk een aantal tekens achter elkaar die iets moeten weergeven. Ze helpen om een SMS of een e-mail te voorzien van de juiste "emotie".De meest gebruikte zijn :-) om aan te duiden dat je blij bent en :-( om aan te duiden dat je droevig bent. Om ze te kunnen begrijpen heb je een pak fantasie nodig. Een hulpje is dat je ze altijd horizontaal moet bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten