abonneer je op mijn twitter!

maandag 14 november 2011

Oorzaken ADHD

Met opzet?Vaak lijkt het of een kind met ADHD zich met opzet zo gedraagt. Bij deze kinderen is echter geen sprake van onwil, maar van onvermogen. Ze doen het niet expres.

OntstaansgeschiedenisADHD kent verschillende ontstaansgeschiedenissen. De precieze oorzaak is (nog) niet helemaal duidelijk.
Recent onderzoek wijst erop dat er bij ADHD sprake is van een neurobiologische stoornis in de hersenen, op het niveau van de zenuwverbindingen (neurotransmissie).
Wetenschappers zoals onder ander Russell A. Barkley zien een regulatiestoornis in het inhibitiesysteem van de hersenen als de oorzaak van ADHD.



InhibitiesysteemDit inhibitiesysteem wordt ook wel het ‘remsysteem’ genoemd, omdat in dit deel van de hersenen de ‘remmen’ zitten die ervoor moeten zorgen dat iemand niet op alle prikkels van buitenaf reageert en onbelangrijke prikkels selecteert en negeert. Deze ‘remmen’ worden gestuurd door de neurotransmitters. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die ervoor zorgen dat de hersencellen signalen of boodschappen aan elkaar door kunnen geven. Deze neurotransmitters werken bij iemand met ADHD minder effectief. Het inhibitiesysteem speelt een cruciale rol bij concentratie, bij regulering van gedrag, bij controle van impulsen en bij de planning van toekomstige handelingen. Daarnaast beïnvloedt het ook de emoties, het geheugen en de motivatie.

FamiliesADHD komt in sommige families vaker voor dan in andere families. Men gaat uit van een kwetsbaarheid in de erfelijke aanleg die wordt beïnvloed door verschillende omgevingsfactoren. Er is een vermoeden dat er sprake is van een lichte hersenbeschadiging of hersendisfunctie, welke weer van invloed zijn op verschillende biochemische processen waaronder de prikkeloverdracht. Dat zijn zowel biologische factoren die spelen rondom zwangerschap (roken, alcoholgebruik, ziektes van de moeder, vergiftiging), bevalling (zuurstofgebrek, vroeggeboorte) en ontwikkeling van het kind als psychologische en sociale omgevingsfactoren die te maken hebben met onder meer opvoeding en onderwijs. Bij minder dan tien procent van de kinderen met ADHD kan hersenletsel aangewezen worden ten gevolge van een ongeluk.

CulturenADHD komt in alle landen en culturen voor. Gemiddeld worden er percentages van 3 tot 10% genoemd. Dat heeft enerzijds te maken met de manier waarop symptomen worden beoordeeld en anderzijds met het feit dat deze problematiek in bepaalde gebieden vaker voorkomt. In Nederland heeft de Gezondheidsraad zich uitgesproken over een percentage van 2-4% van de schoolgaande kinderen tot 14 jaar, waarbij 2% zeer ernstige symptomen heeft en het bij 4% van de kinderen in lichtere mate voorkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten