abonneer je op mijn twitter!

maandag 14 november 2011

Na de diagnose

Er is geen medicijn dat ADHD geneest, evenmin als een pasklare therapie die de stoornis opheft. Wel kan medicatie de verschijnselen van ADHD doen verminderen en het kind toegankelijker maken voor opvoedkundige maatregelen, de schooltaken worden beter uitgevoerd, de sociale contacten verlopen beter en de fijne motoriek verbeterd. Het grootste pluspunt van medicijnen bij ADHD is het voorkómen van allerlei mislukkingen voor het kind en het doorbreken van de negatieve spiraal in de relatie tussen kind en omgeving.
Bij 70 tot 80 procent van de kinderen werkt methylfenidaat (beter bekend als Ritalin of Concerta) direct in op de belangrijkste gedragskenmerken van ADHD. Meestal werd bij het voorschrijven van medicatie altijd Ritalin als eerste keus gebruikt.



Sinds april 2003 is er een langwerkend middel op de markt met dezelfde werking als Ritalin. Dit is Concerta. Het bevat dezelfde stof als Ritalin, namelijk methylfenidaat. Concerta lost een aantal problemen tegelijk op. Het wordt ’s morgens één keer ingenomen en werkt de hele dag. De leerkracht hoeft er dus niet meer op toe te zien dat het kind op tijd zijn medicijnen krijgt. Bovendien hoeven de kinderen zich niet meer te schamen om ten overstaan van hun klasgenoten hun medicatie te moeten innemen.

Na ruim veertig jaar ervaring met methylfenidaat is er sinds december 2004 een nieuw middel officieel geregistreerd voor de behandeling van ADHD. Dit middel atomoxetine (Strattera) heeft een andere werking dan de eerdere medicatie. Het is een niet-stimulerend middel en valt daarom, in tegenstelling tot andere medicijnen voor de behandeling van ADHD, niet onder de opiumwetgeving.

Strattera heeft in onderzoek aangetoond gedurende de hele dag effectief te zijn in het verlichten van de kernsymptomen van ADHD: hyperactiviteit, impulsiviteit en aandachtstekort. Strattera® hoeft maar eenmaal daags, doorgaans in de ochtend, ingenomen te worden en werkt vervolgens tot de ochtend van de volgende dag.

Slaapproblemen en verminderde eetlust zijn bekende bijwerkingen bij toediening van methylfenidaat. Slaapproblemen kunnen mogelijk opgelost worden door het middel melatonine. Melatonine is een ritme-middel; het natuurlijke slaaphormoon dat iedereen elke avond aanmaakt in zijn hersenen.

Het is voor leerkrachten aan te bevelen om de Ritalin te bewaren op een veilige plek, zodat alle problemen rondom het wegnemen van Ritalin voorkomen kunnen worden. Als school ben je verantwoordelijk voor het hebben van de Ritalin in je school. De school hoort kopieën te hebben van medicijnpaspoorten van de kinderen die dit medicijn gebruiken. Heb je deze niet en krijg je als leerkracht wel de Ritalin op maandag alvast voor de hele week, dan pleeg je een strafbaar feit .

Daar waar de begeleiding van de specialist stopt, namelijk na het instellen van de medicijnen en de uitleg over de werking en de (eventueel veranderende) dosering (hij houdt wel de controle van de medicijnen onder zijn beheer), gaat de begeleiding van de gedragsproblemen pas beginnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten